Путања

Отворен позив за мобилност ванмрежних (freemover) кандидата у оквиру CEEPUS програма

Студенти и наставно особље са државних високошколских установа у Републици Србији који желе да мобилност реализују на некој од иностраних установа које не учествују у раду истих CEEPUS мрежа као и њихова матична установа могу се пријавити за мобилност у склопу CEEPUS програма као ванмрежни, тј. freemover кандидати.

Пријаве за мобилност се подносе искључиво електронским путем, преко званичне странице CEEPUS програма, а крајњи рок за подношење пријава је 30. новембар 2022. године.

Кандидати за freemover мобилност требало би да имају у виду да се пријаве за freemover мобилности у већини CEEPUS земаља одобравају за боравке током летњег семестра. Ради добијања детаљнијих информација o реализацији freemover мобилности у конкретнoj земљи, кандидати се могу обратити Националној CEEPUS канцеларији државе у којој желе да бораве, чији контакти су доступни на Contact страници званичног CEEPUS сајта.

 

Више информација о овом позиву можете наћи овде.

Фулбрајт програм стипендија за гостујуће стипендисте 2023/2024.годину (за истраживаче и предаваче)

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији расписала је позив за пријаву за Фулбрајт програм за гостујуће стипендисте за академску 2023/24. годину (Fulbright Visiting Scholar Program 2023-2024).

Овај постдокторски програм намењен је јуниор и сениор истраживачима, предавачима на универзитетима и стручњацима са академских институција у Србији.

Овај програм стипендистима пружа прилику да отпутују у Америку како би се укључили у напредна академска истраживања и/или предавања на универзитетском нивоу.

Сви кандидати заинтересовани за овај програм морају бити запослени на некој од високошколских институција у Србији.

Пријаве ће бити разматране у следећим областима:

агрономија, америчке студије,  антропологија, археологија, архитектура, уметност, историја уметности, астрономија, биологија, пословна администрација, хемија, комуникације, компјутерске науке, креативно писање, плес, економија, образовне науке, инжењерство, науке о заштити животне средине, филм, географија, геологија, глобално здравље, владавина, историја, информационе науке, међународни односи, новинарство, књижевност, право, библиотекарство, лингвистика, математика, медицинске науке, музика, филозофија, физика, политичке науке, психологија, јавна управа, јавно здравље, регионалне студије, богословија, социјални рад, социологија, предавање енглеског језика као страног језика, позориште и урбано планирање.

Минимално трајање стипендије је 3 месеца, а максимално 9 месеци.

Профил кандидата:

 • Држављани Републике Србије;
 • Завршене докторске студије у области истраживања или предавања;
 • Познавање говорног и писаног енглеског језика.

Кандидати који желе да се пријаве за овај програм треба да попуне онлајн пријаву и да аплоудују следећа документа у онлајн апликациони портал:

 • Предлог истраживачког пројекта или плана за држање предавања у Америци;
 • Потврда о запослењу у Србији (на енглеском или српском језику);
 • СV;
 • Три писма препоруке;
 • Библиографија (уз истраживачки план) и/или силабус курса (за предаваче);
 • Позивно писмо или имејл институције у Америци (уколико сте већ били у контакту);
 • Копија пасоша.

 

Рок за пријаву: 17. октобар 2022. године

 

Више информација о овом програму и начину пријаве можете видети овде.

Додатне информације о овом програму можете добити путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Јавни позив за пријављивање на обуку Студирај у Србији – Интернационализација ВШУ


У склопу иницијативе „Студирај у Србији“,  коју Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус спроводи са циљем подршке процесу интернационализације образовног система Републике Србије и повећања броја страних студената у Србији, позивамо Вас да узмете учешће у обуци која је усмерена на интернационализацију високошколских установа.

Како је један од приоритета у овој области спровођење што већег броја студијских програма и предмета на страним језицима, првенствено енглеском, у циљу привлачења страних студената и њихове интеграције у академско окружење  Универзитета у Крагујевцу,  за наредни период предвиђена је организација прилагођене обуке предавача који желе да унапреде своје језичке компетенције и методолошке приступе у извођењу наставе на енглеском језику и раду са страним студентима.  Основни циљ ове иницијативе јесте да се наставници Универзитета у Крагујевцу  оснаже у спровођењу целокупних студијских програма на енглеском језику.

Обука ће бити спроведена од стране стручњака у области англистике и представника Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу  који  су у претходном периоду за ову специфичну сврху обучили инострани тренери: Ernesto Macaro и Mark Searle (University of Oxford) и Mary Page (University of Southampton). Поменути инострани тренери угледни су стручњаци на пољима English as a Medium of Instruction (EMI) и English for Specific Purposes (ESP), са богатим искуством у обучавању академског особља и иновативним наставним активностима.

По завршетку обуке, очекује се да учесници:

 • Активирају своје језичке вештине у домену језика струке;
 • Овладају знањем и буду у могућности да примене наставне методологије прилагођене међународном окружењу на енглеском језику, са посебним нагласком на иновативне методе наставе (нпр. управљање радом у групама и радом у учионици, подстицање интеракције студената, стратегије за приступ студентима различитих националности и матерњих језика итд.);
 • Овладају знањем и буду у могућности да примене адекватне методе планирања часова и оцењивања студената у међународном окружењу;
 • Овладају знањем и буду у могућности да примене иновативне ИТ алате у настави на енглеском језику.

Обука није усмерена на подизање општих језичких компетенција, већ на специјализовану област English as a Medium of Instruction, тј. коришћење енглеског као језика наставе, те је владање енглеским језиком на Б2 нивоу неопходан предуслов за учешће.

Обука ће отпочети  крајем октобра  2019. године, а њено трајање и динамика биће  утврђени у договору између полазника и предавача, у зависности од расположивости и преференција полазника, а план је да то буде у трајању од 2 месеца. Обука ће бити организована динамиком једног до два двочаса недељно.

Учешће у обуци је бесплатно, а учесницима ће бити обезбеђени и материјали за рад. Полазницима са   факултета  изван Крагујевца  биће надокнађени путни трошкови.

На крају обуке, свим полазницима који положе завршни тест биће додељен сертификат који издаје Универзитет у Крагујевцу.  

Пријавна документација:

 1. Пријавни формулар (молимо преузмите формулар)
 2. Потврда о запослењу, односно ангажовању на Универзитету у Крагујевцу (Потврда мора да садржи датум заснивања и врсту радног односа, звање, проценат ангажмана у настави, списак наставних предмета на којима сте ангажовани, као и остале релевантне информације.)
 3. Потврда о познавању енглеског језика на Б2 нивоу (Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика, потврду Вам може издати и предметни наставник на Вашем Факултету. Молимо преузмите форму) – није обавезан документ
 4. Потврда о капацитету извођења наставе на енглеском језику (акредитација студијског програма на енглеском језику, искуство у раду са страним студентима, доступност предмета на енглеском језику у каталогу предмета Универзитета, заинтересованост страних студената за ову академску област и сл.)

Критеријуми селекције кандидата

1. Ниво познавања језика у тренутку пријаве
2. Врста радног односа, односно ангажовања на Универзитету
3. Проценат ангажмана у настави
4. Капацитет извођења наставних предмета на енглеском језику (акредитација студијског програма на енглеском језику, искуство у раду са страним студентима, доступност предмета на енглеском језику у каталогу предмета Универзитета, заинтересованост страних студената за ову академску област и сл.)
5. Мотивација

 Начин пријаве

Пријавна документа достављате Одељењу за међународну сарадњу путем имејл адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , са назнаком Пријава на јавни позив.

Рок за пријаву: четвртак, 10. октобар 2019. године, до 16:00 часова.

Након истека рока, а у циљу осигурања хомогености групе, сви кандидати који испуњавају критеријуме конкурса полагаће улазни тест језичких компетенција. Очекује се да ће тестирање бити спроведено у сарадњи са British Council-ом у Србији.

Универзитет у Крагујевцу задржава право да затражи на увид документ који потврђује формалну повезаност и ангажовање у настави.

За сва додатна питања можете  контактирате Оливеру Мијатовић, Руководиоца Одељења за међународну сарадњу,  путем имејл адресе Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. , или телефона 034 304 985.

Мени за мобилне уређаје