Путања

Презентацијa стипендија за студије и истраживање у Немачкој

Универзитет у Крагујевцу у сарадњи са Немачком службом за академску размену за студенте и истраживаче на Универзитету у Крагујевцу организује Презентацију стипендија за студије и истраживање у Немачкоj у среду, 24. маја 2023. године са почетком у 14.00 часова у Ректорату Универзитета у Крагујевцу.

На презентацији ће бити представљене информације о могућностима за студије и истраживање у Немачкој, као и DAAD стипендије за студенте и дипломце и стипендије за истраживаче, за које ће позиви за пријаву бити расписани током јула и августа.

Стипендије за истраживаче намењене су студентима докторских студија, постдокторандима и младим научним сарадницима запосленим на
универзитеима односно институтима.

Конкурс Националног фонда за науку у Кини за стипендирање истраживачког рада

Национални фонд за науку у Кини је објавио конкурс за стипендирање истраживачког рада у Кини и то:

1. The Research Fund for International Young Scientists (RFIS-I) - за младе истраживаче који су одбранили докторску тезу у последњих 6 година;

2. The Research Fund for International Excellent Young Scientists (RFIS-II) - за истраживаче који су докторску тезу одбранили у последњих 15 година и изабрани су у неко од академских звања; 

3. The Research Fund for International Senior Scientists (RFIS-III) - за истраживаче са вишим академским звањем и значајним научноистраживачким резултатима.

Рок за подношење пријава је од 1. до 20. марта 2023.

Све информације су доступне на сајту Националног фонда за науку у Кини: https://www.nsfc.gov.cn/publish/portal0/tab621/info88469.htm

Отворен позив за мобилност ванмрежних (freemover) кандидата у оквиру CEEPUS програма

Студенти и наставно особље са државних високошколских установа у Републици Србији који желе да мобилност реализују на некој од иностраних установа које не учествују у раду истих CEEPUS мрежа као и њихова матична установа могу се пријавити за мобилност у склопу CEEPUS програма као ванмрежни, тј. freemover кандидати.

Пријаве за мобилност се подносе искључиво електронским путем, преко званичне странице CEEPUS програма, а крајњи рок за подношење пријава је 30. новембар 2022. године.

Кандидати за freemover мобилност требало би да имају у виду да се пријаве за freemover мобилности у већини CEEPUS земаља одобравају за боравке током летњег семестра. Ради добијања детаљнијих информација o реализацији freemover мобилности у конкретнoj земљи, кандидати се могу обратити Националној CEEPUS канцеларији државе у којој желе да бораве, чији контакти су доступни на Contact страници званичног CEEPUS сајта.

 

Више информација о овом позиву можете наћи овде.

Фулбрајт програм стипендија за гостујуће стипендисте 2023/2024.годину (за истраживаче и предаваче)

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији расписала је позив за пријаву за Фулбрајт програм за гостујуће стипендисте за академску 2023/24. годину (Fulbright Visiting Scholar Program 2023-2024).

Овај постдокторски програм намењен је јуниор и сениор истраживачима, предавачима на универзитетима и стручњацима са академских институција у Србији.

Овај програм стипендистима пружа прилику да отпутују у Америку како би се укључили у напредна академска истраживања и/или предавања на универзитетском нивоу.

Сви кандидати заинтересовани за овај програм морају бити запослени на некој од високошколских институција у Србији.

Пријаве ће бити разматране у следећим областима:

агрономија, америчке студије,  антропологија, археологија, архитектура, уметност, историја уметности, астрономија, биологија, пословна администрација, хемија, комуникације, компјутерске науке, креативно писање, плес, економија, образовне науке, инжењерство, науке о заштити животне средине, филм, географија, геологија, глобално здравље, владавина, историја, информационе науке, међународни односи, новинарство, књижевност, право, библиотекарство, лингвистика, математика, медицинске науке, музика, филозофија, физика, политичке науке, психологија, јавна управа, јавно здравље, регионалне студије, богословија, социјални рад, социологија, предавање енглеског језика као страног језика, позориште и урбано планирање.

Минимално трајање стипендије је 3 месеца, а максимално 9 месеци.

Профил кандидата:

  • Држављани Републике Србије;
  • Завршене докторске студије у области истраживања или предавања;
  • Познавање говорног и писаног енглеског језика.

Кандидати који желе да се пријаве за овај програм треба да попуне онлајн пријаву и да аплоудују следећа документа у онлајн апликациони портал:

  • Предлог истраживачког пројекта или плана за држање предавања у Америци;
  • Потврда о запослењу у Србији (на енглеском или српском језику);
  • СV;
  • Три писма препоруке;
  • Библиографија (уз истраживачки план) и/или силабус курса (за предаваче);
  • Позивно писмо или имејл институције у Америци (уколико сте већ били у контакту);
  • Копија пасоша.

 

Рок за пријаву: 17. октобар 2022. године

 

Више информација о овом програму и начину пријаве можете видети овде.

Додатне информације о овом програму можете добити путем имејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Мени за мобилне уређаје