Путања

Учешће проф. Андреја Мићовића на I Међународном семинару о туристичком праву под окриљем Светске туристичке организације УН

На позив генералног секретара Светске туристичке организације УН, господина Зураба Пололикашвилија, проф. др Андреј Мићовић је учествовао као панелиста на Првом међународном семинару о туристичком праву који је одржан периоду од 29. новембра до 2. децембра 2023. године у Саламанки, Шпанија. Ко-организатори Семинара, осим СТО УН, били су и Универзитет у Саламанки и Универзитет Сорбона. Организатори Семинара су окупили домаће и међународне стручњаке из академске заједнице, међународних туристичких институција и Уједињених нација како би извршили темељну анализу усвојених принципа и препорука за помоћ међународним туристима садржаних у Међународном кодексу СТО УН о заштити туриста.

Истраживачки симпозијум Центра за истраживање у туризму при Факултету за бизнис и право Универзитета Едит Кован у Перту и Центра за истраживање и образовање у туризму при Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу

Након успешно реализованих одлазних и долазних академских мобилности током маја 2023. године (https://www.hit-vb.kg.ac.rs/index.php/nauka/naucne-aktivnosti/4524-erasmus-plus-poseta-fakultetu-zabiznis-i-pravo-australija, https://hit-vb.kg.ac.rs/index.php/4119-poseta-profesora-univerziteta-edit-kovan-australija), дана 1. децембра 2023. године, потписан је Меморандум о разумевању између Универзитета у Крагујевцу и Универзитета Едит Кован у Перту. На основу потписаног Меморандума, одржан је заједнички истраживачки симпозијум под називом “Post-pandemic Tourism and Hospitality Research: Global Insights” у онлајн формату у организацији Центра за истраживање у туризму при Факултету за бизнис и право Едит Кован Универзитета који води проф. др Сем Хуанг и Центра за истраживање и образовање у туризму при Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитета у Крагујевцу, који води проф. др Андреј Мићовић. На Симпозијуму су изложени радови представника Универзитета Едит Кован из Аустралије, Сичуан и Хуађао Универзитета из Кине, Хирошима Универзитета из Јапана, Санвеј Универзитета из Малезије и са наше институције (проф. др Дарко Димитровски и проф. др Весна Миловановић). Онлајн семинар је био отворен за ширу јавност са посетом од око деведесет научника из целог света. Такође у оквиру истраживачког симпозијума је организована и панел дискусија на тему “Has the landscape of tourism and hospitality research changed due to the pandemic?” у којој су учествовали следећи истакнути научници (Каролин Функ са Хирошима Универзитета из Јапана, Александар Труп са Санвеј Универзитета у Малезији, Ноел Скот са Едит Кован Универзитета у Аустралији, Мануел Вонг са Технолошког Института из Тимора и Сем Хуанг са Едит Кован Универзитета).

Учешће проф. Андреја Мићовића на Међународној конференцији у Монтевидеу, Уругвај

У периоду од 8 – 10. новембра 2023. године, проф. др Андреј Мићовић је учествовао на 34. Светској конференцији Међународног форума туристичких заступника, одржаној у главном граду Уругваја, Монтевидеу. Овогодишња конференција је одржана у сарадњи са Министарством туризма Уругваја, Републичким универзитетом у Уругвају и Универзитетом у Саламанки (Шпанија), а под покривитељством Светске туристичке организације УН (СТО УН).

Учешће наставника Факултета на међународној научној конференцији ИЗпераБА


Наставници Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи били су учесници Прве научне конференције са међународним учешћем под називом Изазови и перспективе за развој општине Беране као предуслов за валоризацију сјеверне регије Црне Горе – ИЗпераБА, коју је организовала Општина Беране у периоду од 2. до 4. новембра 2023. године, а која је окупила преко 40 доктора наука из Црне Горе и региона. Учесници конференције презентовали су своје радове и идеје за подстицање економског развоја и јачање конкурентности привреде, валоризацију природних ресурса, развој туризма као и улагања и развој пољопривреде уз бољу саобраћајну инфраструктуру.

Циљ конференције био је, да се  кроз сагледавање свих изазова са којима се северна регија суочава дође до перспектива које ће помоћи у самој валоризацији, како општине Беране, тако и читаве северне регије Црне Горе. Протоколарни део конференције састојао се из две сесије – Развој туризма и саобраћајне инфраструктуре као предуслов заустављања миграције становништва и Развој пољопривреде као предуслов побољшања стандарда грађана. Представници Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи који су својим радовима и излагањима допринели раду конференције били су: проф. др Драго Цвијановић – декан Факултета, проф. др Марија Костић – продекан за наставу, доц. др Соња Вељовић и асистент MSc Јован Бугарчић.

Учешће на семинару "Advancing Higher Education through New Erasmus+ Cooperation Partnerships"


Проф. др Марија Мандарић учестовала је на семинару "Advancing Higher Education through New Erasmus+ Cooperation Partnerships" у Варшави, у организацији националне Еразмус агенције Пољске. Скуп је имао циљ умрежавање високообразовних институција и анализу приоритета за финансирање. Учесници су имали прилике да размотре потенцијална партнерства за наредни циклус Еразмус пројеката.
ФОТО:

Мени за мобилне уређаје