Путања

Учешће проф. Андреја Мићовића на I Међународном семинару о туристичком праву под окриљем Светске туристичке организације УН

На позив генералног секретара Светске туристичке организације УН, господина Зураба Пололикашвилија, проф. др Андреј Мићовић је учествовао као панелиста на Првом међународном семинару о туристичком праву који је одржан периоду од 29. новембра до 2. децембра 2023. године у Саламанки, Шпанија. Ко-организатори Семинара, осим СТО УН, били су и Универзитет у Саламанки и Универзитет Сорбона. Организатори Семинара су окупили домаће и међународне стручњаке из академске заједнице, међународних туристичких институција и Уједињених нација како би извршили темељну анализу усвојених принципа и препорука за помоћ међународним туристима садржаних у Међународном кодексу СТО УН о заштити туриста.

Радни део Семинара био је подељен у седам панел сесија које су одржане током два дана (30. новембар – 1. децембар 2023. године) на следеће теме: 1) Међународни кодекс о заштити туриста: настанак и развој; 2) Принципи и препоруке за пружање помоћи међународним туристима у ванредним ситуацијама – превенција, информација, помоћ, репатријација; 3) Минимални стандарди заштите туриста; 4) Облигационоправна питања у ванредним ситуацијама; 5) Заштита туриста као корисника дигиталних туристичких услуга; 6) Алтернативни начини решавања спорова на међународном плану као средство заштите туриста; 7) Приступање Међународном кодексу о заштити туриста као средство равнотеже између држава, пружалаца и корисника туристичких услуга. Као члан експертске групе за доношење правила о заштити туриста и посетилаца основане од стране Хашке конференције за међународно приватно право - Tourists and Visitors (ODR) Project и члан Комитета UNWTO – IFTTA за израду Међународног кодекса о заштити туриста под окриљем Светске туристичке организације УН, проф. др Андреј Мићовић је у оквиру 6. панел сесије извршио анализу правила о алтернативним начинима решавања туристичких спорова садржаних у поглављу IV Међународног кодекса СТО УН о заштити туриста, као и њихову корелацију са садржином Практичног приручника о приступу правди за међународне туристе и посетиоце, који је донет под окриљем Хашке конференције. Поред проф. Мићовића, који је о теми говорио са међународног аспекта, учесници 6. панел сесије били су проф. Умберто Гонзалбес (Универзитет у Кордоби) и Евантија Кардоулија (Универзитет Неаполис у Пафосу), који су се осврнули а тему са националног односно супранационалног аспекта. Модератор сесије била је Емили Штајнмајер, службеник СТО УН.

Један од генералних закључака Скупа је да Кодекс представља кључни инструмент за враћање поверења у међународна путовања, тако што, с једне стране, обезбеђује сигуран оквир за путнике и штити њихова права као потрошача, а с друге стране, ствара стандарде поступања и одговор у сектору туризма у случају било какве ванредне ситуације, не само  за случај пандемије. Стога је потребно даље радити на промовисању Кодекса, који је две године од његовог доношења подржало 22 земље широм света.

На маргинама Скупа, проф. Мићовић је разговарао са представницима СТО УН о могућностима и условима за подношење апликације за чланство Факултета при Светској туристичкој организацији УН у статусу придруженог члана, као и о могућности да се покрене поступак сертификације студијских програма у складу са UNWTO.TedQual стандардима.


Штампа