Путања

Учешће проф. Андреја Мићовића на Међународној конференцији у Монтевидеу, Уругвај

У периоду од 8 – 10. новембра 2023. године, проф. др Андреј Мићовић је учествовао на 34. Светској конференцији Међународног форума туристичких заступника, одржаној у главном граду Уругваја, Монтевидеу. Овогодишња конференција је одржана у сарадњи са Министарством туризма Уругваја, Републичким универзитетом у Уругвају и Универзитетом у Саламанки (Шпанија), а под покривитељством Светске туристичке организације УН (СТО УН).

У оквиру свечаног отварања Скупа, учесницима су се обратили представници министарства туризма Уругваја (министар Табаре Виера и државни секретар у Министарству туризма, др Игњацио Курбело), представници Републичког универзитета у Уругвају (др Хулио Факал), као и представници СТО УН (Алисија Гомез, правни саветник). На скупу су учествовали референти из Аргентине, Аустрије, Бразила, Доминиканске републике, Еквадора, Канаде, Малте, Мексика, САД, Србије, Уругваја, Шпаније. У питању су представници академских институција, Министарства туризма Уругваја, Туристичке коморе Уругваја, туристичких асоцијација, авионских превозника, као и студенти. Многи од њих су уједно и чланови Међународног форума туристичких заступника. Радни део Скупа је био организован кроз панел сесије које су одржане током 8. и 9. новембра 2023. године на различите теме: 1) Туристичка управа – јавне политике према одрживом туризму; 2) Заштита туриста у условима туристичке кризе – Међународни кодекс СТО УН као средство за заштиту туриста; 3) Изазови пословног сектора и туристичких дестинација у пост-Ковид19 ери; 4) Заштита туриста при уговарању туристичких услуга; 5) Технолошке промене у комерцијалном уговарању – утицај на привредне субјекте и заштиту туриста; 6) Туристичке агенције, ваздушни саобраћај и аеродроми као стратешки партнери – правни изазови; 7) Добре праксе у туризму; 8) Промоција и општинско управљање туристичким ресурсима; 9) Проблеми туристичког смештаја у контексту дигиталних платформи – глобална перспектива. У оквиру 5. панел сесије, проф. др Андреј Мићовић је на позив организатора Скупа изложио рад на тему: Legal Tech and Online Dispute Resolution in Tourism. Као члан експертске групе за доношење правила о заштити туриста и посетилаца основане од стране Хашке конференције за међународно приватно право - Tourists and Visitors (ODR) Project и члан Комитета UNWTO – IFTTA за израду Међународног кодекса о заштити туриста под окриљем Светске туристичке организације УН, проф. др Андреј Мићовић је из академске перспективе разматрао питања која се постављају у вези са применом правне технологије на онлајн решавање туристичких спорова.

Након радног дела Скупа, дана 10. новембра 2023. године, одржан је редован годишњи састанак чланова Међународног форума туристичких заступника, на којем су чланови упознати са годишњим извештајима директора, као и са плановима рада и активностима за наредну годину.


Штампа