Путања

Академска мобилност наших професора на Универзитету Едит Кован у Перту, Аустралија

У периоду од 1. до 5. маја 2023. године, проф. др Дарко Димитровски и проф. др Андреј Мићовић боравили су на Факултету за бизнис и право (School of Bussiness and Law), Универзитета Едит Кован (Edith Cowan University), Перт, Аустралија. Ради се о високошколској институцији која је рангирана међу 30 водећих на престижној Шангајској листи у области менаџмента у туризму и угоститељству. Посета је реализована у оквиру Еразмус+ програма мобилности. Током посете партнерској институцији, оба професора су одржала гостујућа предавања, проф. др Дарко Димитровски под називом “Branding and Marketing Strategies in H&T- La Boqueria food market, Barcelona“ у оквиру предмета Hospitality and Tourism Management који држи Џули Нианџом (Julie Nyanjom), док је проф. др Андреј Мићовић одржао гостујуће предавање на тему “Sustainable Tourism Law“ у оквиру предмета Sustainability in Hospitality and Tourism који држи колегиница Иранг Парк (Eerang Park). Наши професори су током посете учествовали и у раду факултетског Центра за истраживање у туризму (Centre for Tourism Research) који води професор Сем Хуанг (Sam Huang), истакнути научник који се налази на престижној листи Top 2 Percent Most Cited Scientists Worldwide, коју објављује Универзитет Станфорд, САД. Том приликом, проф. Димитровски је одржао предавање на тему From Sustainable Tourism to Tourism-Induced Quality of Life: Refraiming the SUS-TAS Scale, док је проф. Мићовић имао излагање на тему Travel and Tourism Law in the Digital Age.

Током ове мобилности, професори су такође имали бројне састанке са представницима одељења за међународну сарадњу на којима су разматране опције унапређења постојеће сарадње у оквиру оквира постојећег Еразмус + програма академске мобилности, пре свега у светлу укључивања одређеног броја студентских мобилности у програм, али и будуће интер-институционалне активости на продубљивању будуће сарадње (креирање заједничког студијског програма на енглеском језику на нивоу МАС, креирање кратких програма обука и суорганизација научних скупова). Колеге са Универзитета Едит Кован, Перт, Аустралија су пружили пуну подршку реализацији поменутих активности и изражена је спремност обе институције да заједнички раде на испуњењу постављених циљева.

Уз радни део, у организацији професора Хуанга реализована је и посета једном од најпопуларнијих винских региона у Аустралији - Свон Вели (Swan Valley) током које је наши професори посетили најважније винарије у оквиру овог истакнутог винског региона и у директној комуникацији са власницима (који су махом пореклом са наших простора) добили бољи увид у то како су организоване туристичке активности на нивоу овог винског региона и на који начин је могуће искуство овог развијеног винског региона могуће имплементирати касније у контексту винских региона у Србији.


Штампа