Титула, име и презиме:
др Соња Вељовић
Наставничко звање: Доцент
Ужа научна област: Прехрамбена технологија
Број кабинета: 32
Е-пошта: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Термин консултација: Уторак: 10-12ч
Curriculum vitae: CV-српски; CV-english
Датум избора у звање: 15.06.2022. г.
Биографија
Датум и место рођења
13.03.1984. Краљево
Основне академске студије
Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, дипломирала 2008. године
Докторат наука
Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, докторирала 2015. године
Пост-докторске студије
I3N – Institute for Nanostructures, Nanomodeling and Nanofabrication, University of Aveiro, Portugal, 2017. године
Кретање у запослењу
2009–2012: Стипендиста Министарства Науке и технолошког раѕвоја, Републике Србије
2012–2017: Научни сарадник, Економски институт, Београд
2017–2022: Виши научни сарадник, Институт за општу и физичку хемију, Београд
Факултет за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи, Универзитет у Крагујевцу, 2022-
Стечено звање доцента 2022. године
Ангажованост на предметима
- Технологија хране и пића (основне студије)
- Принципи производње здравстено безбедне хране (основне студије)
- Еногастрономија (основне студије)
Истраживачко интересовање
- Прехрабена технологија
Одабране референце
- А. Smailagić, D. Stanković, S. Vranješ Đurić, S. Veljović, D. Dabić Zagorac, D. Manojlović, M. Natić. Influence of extraction time, solvent and wood specie on experimentally aged spirits – A simple tool to differentiate wood species used in cooperage. Food Chemistry, 2021, 346, 128896.
(https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.128896) - S. Veljović, N. Nikićević, M. Nikšić. Medicinal fungus Ganoderma lucidum as raw material for alcohol beverage production (Chapter 6), 2019, Woodhead Publishing, pp. 161–197.(https://doi.org/10.1016/B978-0-12-815269-0.00006-4)
- А. Smailagić, D. Dabić Zagoraca, S. Veljović, M. Sredojević, D. Relić, M. Fotirić Akšić, G. Roglić, M. Natić. Release of wood extractable elements in experimental spirit model: Health risk assessment of the wood species generated in Balkan cooperage. Food Chemistry, 2020, 338, 127804.
(https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127804) - А. Smailagić, S. Veljović, U. Gašić, D. Dabić Zagorac, M. Stanković, K. Radotić, M. Natić. Phenolic profile, chromatic parameters and fluorescence of different woods used in Balkan cooperage. Industrial Crops and Products,2019, 132, 156-167.
(https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2019.02.017) - M. Petrović, S. Veljović, Н. Tomić, S. Zlatanović, T. Tosti, P. Vukosavljević, S. Gorjanović. Formulation of Novel Liqueurs from Juice Industry Waste: Consumer Acceptance, Phenolic Profile and Preliminary Monitoring of Antioxidant Activity and Colour Changes During Storage. Food Technolоgy and Biotechnology, 2021, 59 (3), 282-294.
(https://doi.org/10.17113/ftb.59.03.21.6759) - А. Ivanovska, S. Veljović, B. Dojčinović, N. Tadić, K. Mihajlovski, M. Natić, M. Kostić. A Strategy to Revalue a Wood Waste for Simultaneous Cadmium Removal and Wastewater Disinfection. Adsorption Science & Technology, 2021, 3552300. (https://doi.org/10.1155/2021/3552300)
- А. Smailagić, P. Ristivojević, I. Dimkić, T. Pavlović, D. Dabić Zagorac, S. Veljović, M. Fotirić Aksić, M. Meland, M. Natić. Radical scavenging and antimicrobial properties of polyphenol rich waste wood extracts. Foods, 2020, 9, 319. (https://doi.org/10.3390/foods9030319)
- S. Davidović, M. Veljović, M. Pantelić, R. Baošić, M. Natić, D. Dabić, S. Pecić, P. Vukosavljević. Physicochemical, antioxidant and sensory properties of peach wine made from Redhaven cultivar. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2013, 61(6), 1357-1363.
(https://doi.org/10.1021/jf3043727) - M. Petrović F. Pastor, S. Ðurović, S. Veljović, S. Gorjanović, M. Sredojević, P. Vukosavljević. Evaluation of novel green walnut liqueur as a source of antioxidants: Multi-method approach, Journal of Food Science and Technology –Mysore, 2020, 58, 2160–2169.
(https://doi.org/10.1007/s13197-020-04726-6) - S. Veljović, N. Tomić, M. Belović, N. Nikićevć, P. Vukosavljević, M. Nikšić, V. Tešević. Volatile composition, colour, and sensory quality of spirit-based beverages enriched with medicinal fungus Ganoderma lucidum and herbal extract. Food Technology and Biotechnology, 2019, 57(3), 408-417.
(https://doi.org/10.17113/ftb.57.03.19.6106) - S. Veljović, M. Veljović, N. Nikićević, S. Despotović, S. Radulović, M. Nikšić, L. Filipović. Chemical composition, antiproliferative and antioxidant activity of differently processed Ganoderma lucidum ethanol extracts. Journal of Food Science and Technology, Mysore, 2017, 54, 1312-1320.
(https://link.springer.com/article/10.1007/s13197-017-2559-y)
Учешће на пројектима
- 2008-2010: Development of novel food and dietetic products with medicinal fungi and herbs (BT 20049) - project member.
- 2011–2019: Development and application of new and traditional technologies in the production of competitive food products with added value for European and global market- CREATE А FORTUNE OF SERBIAN ITS TREASURES (ТР46001), - project member.
- 2015–2016: Bilateral cooperation between China and Republic of Serbia, „Multiple sensors information fusion technologies for live and fresh agro product quality traceability system along cold chain“- project member.
- 2017: Postdoc research grant BPD-47-I3N-20980-2017; „Detection of volatile organic compounds using optical fiber sensors - AROMA project“, I3N- Institute for Nanostructures, Nanomodelling and Nanofabrication, University of Aveiro, Portugal.
- 2018–2021: Bilateral cooperation between Montenegro and Republic of Serbia, „New functional nonalcoholic beverages“- project member.
- 2022–2025: Program IDEAS, Integrated Strategy for Rehabilitation of Disturbed Land Surfaces and Control of Air Pollution, RECAP, Science Fund of the Republic of Serbia - project member.
Чланства у организацијама
- Удружење прехрамбених технолога, од 2009. године