У оквиру билатералног пројекта “Традиционална алкохолна пића као покретач развоја туризма руралног региона: аутентична гастро-туристичка понуда окарактерисана хемијским и сензорним методама”, дана 23.9.2025. године на Факултету за хотелијeрство и туризам представљени су резултата хемијске и сензорне анализе ликера произведених у Копаоничком региону. Чланови пројектног тима проф. др Марија Костић, доц. др Марија Сеочанац и доц. др Соња Вељовић представили су научне резултате, који излагани на претходним научним конгресима у земљи и иностранству у циљу промоције ликера - традиционих домаћих производа.
Пројекат се реализује у сарадњи са Хемијским факултетом, Универзита у Београду и Институтом за аналитичку хемију, Словачко технолошког Универзитета у Братислави. Као део пројектних активности дана 24.9.2025. године, проф. др Катарина Хробоновa је одржала предавање под називом “Application of liquid chromatography and spectral methods in alcoholic beverage analysis” на Хемијском факултету, Универзитета у Београду. Наглашавајући важност софистицираних метода за побољшање квалитета јаких алкохолних пића, Доц. др Соња Вељовић одржала је предавање под називом “Traditional serbian liqueurs: the unlocked potential for industrial production” и представила резултате сензорне анализе 17 различитих ликера. Анализом квалитета ликера, који се производе на малим пољопривредним газдинствима, помоћу софистицираних хемијских и савремених сензорних анализа установили смо да воћни ликери могу бити вредни аутентични гастро-туристички производи.
ФОТО: