Посета професора са Универзитета Едит Кован, Перт, Аустралија у оквиру Еразмус+ програма мобилности

 

Након боравка проф. др Дарка Димитровског и проф. др Андреја Мићовића на Факултету за бизнис и право Универзитета Едит Кован, Перт, Аустралија (1-5. мај 2023. године), професори са партнерског универзитета Сем Хуанг и Ноел Скот су боравили на Факултету за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи Универзитета у Крагујевцу (15-19. мај 2023. године). Одлазна и долазна мобилност реализована је у склопу Еразмус + програма мобилности. Током боравка на нашем Факултету, гостујући професори су у препуном Амфитеатру одржали гостујућа предавања на тему: Структура студијских програма у туризму: пример Универзитета Едит Кован и Савремени трендови у туризму у подручју Азије и Пацифика. Као истраживачи који спадају у 2% најцитиранијих истраживача у својој области и долазе са универзитета који је рангиран у топ тридесет универзтета у области угоститељства и туризма у свету, гостујући професори су са присутним наставницима и студентима поделили вредна искуства и савете у правцу даље интернационализације нашег Факултета и Универзитета у Крагујевцу, као и позиционирања Врњачке Бање као међународно препознатљиве туристичке дестинације.

Поред тога, гостујући професори су учествовали на низу састанака са руководством Факултета на челу са деканом проф. др Драгом Цвијановићем, ректором,  проректором за иновације и развој и начелником Одељења за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненадом Филиповићем, проф. др Владимиром Сенићем и госпођом Оливером Мијатовић, председником општине Врњачка Бања, г. Бобаном Ђуровићем, представницима Центра за развој иновативних делатности предвођених директорком Драганом Матијевић, представницима Специјалне болнице „Меркур“, Милицом Радичевић и Немањом Ђуровићем. Званична посета је завршена пријемом у Амбасади Аустралије у Београду, где је у петак 19. маја 2023. године одржан састанак са његовом екселенцијом, амбасадором Данијелом Емеријем на коме су учествовали представници нашег Факултета (проф. др Драго Цвијановић, проф. др Дарко Димитровски и проф. др Андреј Мићовић) и партнерског универзитета (проф. др Сем Хуанг и проф. др Ноел Скот). Теме састанака односиле су се на продубљивање интер-институционалне сарадње у оквиру Еразмус+ програма мобилности, која би поред наставничке укључивала и студентску мобилност, креирање заједничког студијског програма на енглеском језику на нивоу МАС, креирање кратких програма обука, суорганизацију научних скупова, могућности успостављања међународне мултилатералне и билатералне научне сарадње између Републике Србије и Аустралије, заједнички рад на припреми пројектних апликација у области винског туризма, здравственог и wellness туризма, спортског туризма, проширења туристичке понуде, подизања квалитета туристичких услуга и повећања броја страних туриста у Врњачкој Бањи, могућности братимљења општине Врњачка Бања са сродним општинама у Аустралији и Кини, као земљама порекла гостујућих професора. У оквиру радних састанака, пружена је подршка реализацији планираних активности и изражена је спремност свих актера да заједнички раде на испуњењу постављених циљева.  

Уз радни део, реализована је и посета музејима и винаријама у Александровачкој жупи у организацији нашег Факултета, обилазак Врњачке Бање у организацији ТО Врњачка Бања и туристичке агенције „SPA Travel & Service“, као и посета манастирима Манасији и Раваници у оквиру Пете међународне недеље на Универзитету у Крагујевцу. Упознавање гостујућих професора са српском културом и обичајима употпуњено је и одевањем традиционалне српске ношње у организацији КУД Абрашевић и ТО Врњачка Бања.

 ФОТО:


Штампа