Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма


ЕРАЗМУС+ КЉУЧНА АКТИВНОСТ 1: Пројекти за индивидуалну мобилност у сврху учења и стицања нових вештина финансирани из средстава ЕУ (КА103 пројекти у области високог образовања у којима учествују програмске земље)

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма.

На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија свих факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху праксе у минималном трајању од 2, односно максималном трајању од 3 месеца.

 

ЛИСТА ПОТРЕБНИХ ДОКУМЕНАТА ЗА ПРИЈАВУ – СТУДЕНТИ, ПРАКСА


РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 09. октобар 2021. године

Напомене:

1. Студентска размена у сврху праксе реализоваће се у току зимског семестра академске 2021/22. године, а најкасније до 30. марта 2022. године. У Пријавном формулару студенти наводе у ком периоду желе да реализују мобилност.

2. Студенти сами проналазе компаније/фирме/институције у којима би желели да обаве праксу. Универзитетску листу потенцијалних институција у којима кандидати могу обавити праксу погледајте ОВДЕ. Предлажемо да проверавате и страницу Erasmus Intern, која је настала као пројекат Еразмус студентске мреже, а на којој се објављују понуде за праксу.

3. Као прихватно писмо може се прихватити и мејл потврде издат од релевантне компаније/фирме/институције да кандидат може да реализује стипендирану мобилност студената у сврху праксе у оквиру Еразмус+ програма, уколико буде селектован од стране Комисије за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу.

4. Приликом припреме предлога уговора о пракси студент даје предлог где би реализовао праксу и које су то активности које би желео да реализује током праксе. Приликом попуњавања предлога Уговора потребно је да се студенти консултују са Еразмус+ координатором на свом факултету.

5. Уколико се на конкурс пријављује студент са инвалидитетом, неопходно је да, поред обавезне пријавне документације, достави и доказе који потврђују инвалидитет кандидата.

6. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму.

7. По завршетку Конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши академску процену свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата. Приликом евалуације пријава предност ће бити дата кандидатима са инвалидитетом.

8. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање.

Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене


Земља у којој се реализује мобилност


Месечни износ стипендије

ГРУПА 1
Програмске земље са вишим трошковима живота

Данска, Финска, Исланд, Ирска, Луксембург, Шведска, УК, Лихтенштајн, Норвешка

520 ЕУР

ГРУПА 2
Програмске земље са средњим трошковима живота

Аустрија, Белгија, Немачка, Француска, Италија, Грчка, Шпанија, Кипар, Холандија, Малта, Португал

520 ЕУР

ГРУПА 3
Програмске земље са нижим трошковима живота

Бугарска, Хрватска, Чешка, Естонија, Летонија,Литванија, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Словенија, Северна Македонија, Турска, Србија

470 ЕУР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен стипендијом у оквиру програма Еразмус+ КА103. Сви селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
     
  • Путни трошкови нису покривени Еразмус+ КА103 програмом. Селектовани студенти самостално организују пут и сносе трошкове путовања.
     
  • Студенти имају право на додатних 100 евра месечно као додатак у виду подршке студентима који иду на праксу
     
  • Студенти који су у неповољном социоекономском положају имају право на додатак у износу од 200 евра  месечно. Услове за испуњење ове ставке погледајте ОВДЕ. Само селектовани студенти, који испуњавају услове, прикупљаће неопходна документа.
     
  • Након селекције кандидата, уколико на праксу иде студент који је припадник неповољне социо-економске групе имаће право само на виши додатак (200 е)
     
  • Уколико је селектовани кандидат  студент са инвалидитетом, студент може остварити право на рефундацију прихватљивих стварних трошкова насталих током периода мобилности, и то подношењем додатне документације. Више информација погледајте ОВДЕ.
     
  • Jезичка подршка (Online Linguistic support - OLS): OLS је портал за тестирање језичких способности селектованих студената за Еразмус+ мобилност у сврху студирања или стручне праксе на партнерским универзитетима из програмских земаља и за похађање курса језика током периода мобилности. Више о ОЛС-у можете видети овде.

Конкурс за пријаву студената за мобилност у сврху праксе

09. септембар – 09. октобар 2021.

Пријавну документацију можете послати електронским путем на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

са обавезно попуњеним предметом мејла (Subject): Пријава на СМП конкурс, ваше име и презиме

Уколико имате питања, можете нас контактирати путем мејла: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе за достављање пријаве.