На језеру Восток постављен нови рекорд

Штампа
Датум објављивања

 

 

Голос России, фото: РИА Новости/ vostok.rs   | 26.01.2011

3700 метара достигла је најдубља ледена бушотина на свету изнад језера Восток на Антарктику. Руски стручњаци се надају да ће до краја ове сезоне „отворити“ реликтно језеро које је сакривено испод слоја леда дебелог 4 километра. До циља остаје, како се претпоставља, око 50 метара. Овај водени екосистем остао је изолован од земљине атмосфере милионима година. Дубоко бушење у циљу палеоклиматских истраживања воде се у региону станице Восток од 70-их година, када се још није знало за постојање језера. То је највеће географско откриће прошлог века, како сматрају научници, које је у почетку било смела хипотеза руског глациолога Зотикова. Он је претпоставио и потврдио прорачунима да се испод леденог панцира шестог континента налази читаво море слатке воде, пошто под тежином снажног леденог покривача тече непрекидно топљење антарктичког леда. Касније су његове прорачуне потврдила сеизмичка истраживања, посматрања поларних пилота, а затим и сателитски снимци. Поларни истраживачи су добили податке о величини и форми језера, дебљини леденог покривача, подводном рељефу, талогу.


1998. године када је до воде остало свега око 130 метара, добоко бушење је било обустављено, пошто је научна јавност света била забринута могућим загађењем реликтног објекта. У Санкт-Петербургу су биле разрађене безбедне технологије и 2005. радови на језеру су обновљени. Затим у октобру 2007. поново су прекинути, када се на дубини од 3 хиљаде 668 метара десила хаварија и поломила се бушилица.
 
Сада, у сезони 2010-2011. стручњаци намеравају да добију око 100 метара новог леденог материјала и коначно да продру у језеро. Рад на језеру води се даноноћно. Сваког дана доносе се нови метри ледених узорака са све веће дубине. 21. јануара је била превладана нова, невиђена граница дубоког бушења: бушилица је превладала линију од 3700 метара! Чини се да ће у сваком тренутку руски истраживачи дотаћи површину језера. Али није све тако једноставно, рекао је у интервјуу за Глас Русије руководилац Руске антарктичке експедиције Валеирј Лукин.

Чак не можеш да претпоставиш какве препреке, какви проблеми могу да настану! У датом случају нико у свету не зна својства леда који се налази на таквој дубини. Надам се да ће сезона бушења бити успешна. Добили смо просто изненађујућу информацију са станице Восток: подигнут је узорак леда са дубине од 3701 метра. То је врло важно. На таквим дубинама нико није бушио лед. Ми ипак можемо то што нико не може! И то улива гордост. И за нашу науку, и за нашу земљу.

Успешне резултате рада руских научника у актуелној антарктичкој експедицији са нестрпљењем чекају представници светске науке – климатолози, биолози. Непроцењиви узорци реликтног леда, са таквом тешкоћом добијени са невероватних дубина, откриће нам тајне промене климе за далека, минула времена. Узорци воде из језера Восток под ледом ће показати да ли може да се очува живот у условима такве јединствене изолације. А што је најважније, руска истраживања ће омогућити да се изгради сценарио природних климатских промена у далекој перспективи – за наредне миленијуме.

2012. www.hit-vb.kg.ac.rs; хит-вб.кг.ак.срб
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker