Куповина века – Ворхолов рад за 5 $

Штампа
Датум објављивања

 

извор: Б92

Британац Енди Филдс купио је пре две године неколико слика на једној распродаји у Лас Вегасу. Недавно је сазнао да се на полеђини једног од радова, који је платио свега пет долара, налази цртеж Ендија Ворхола вредан два милиона.

Филдс је испричао британским медијима да је слике купио на једној кућној распродаји старих ствари. Како му је продавац рекао, његова тетка чувала је Ендија Ворхола када је био мали, али нико није сумњао да се на полеђини једне од слика налази Ворхолов цртеж.

Срећни купац открио је Ворхолов рад почетком априла када је желео да промени дотрајали рам на слици. „Хтео сам да ставим нови рам. Међутим, када сам скинуо стари видео сам цртеж који ми је личио на Ворхолова дела“, казао је Филдс Би-Би-Сију.

Анализом је утврђено да је портрет на карираној жуто-наранџасто-зеленој подлози Ворхол насликао када му је било свега десетак година. Ипак, већ се на овом раду назиру обриси Ворхоловог специфичног стила који је обележио pop-art.

Иако су стручњаци проценили да би цртеж на аукцији могао без проблема бити продат за два милиона долара, Филдс још увек нема намеру да прода цртеж, већ ће прво у сарадњи са неком од галерија у Лондону организовати изложбу, како би људи могли видети рано Ворхолово дело.

2012. www.hit-vb.kg.ac.rs; хит-вб.кг.ак.срб
Free Joomla Templates by Joomla 2.5 Template Maker